Megafon Instagram

Lege kritiserer sykehuset som tok i mot ebola-smittet sykepleier

Legen som behandlet den spanske sykepleieren som tidligere ble smittet av Ebola ved et sykehus i Madrid, kommer nå med kraftig kritikk av sykehusets rutiner.

Teresa Romero Ramos

Teresa Romero Ramos sammen med hunden som nå er avlivet
Foto: PACMA

Doktor Juan Manuel Perra som jobber ved Hospital de Alcorcón i Madrid var den første som behandlet sykepleieren Teresa Romero Ramos etter at hun ble innlagt med raskt forverrede symptomer av feber, diaré, oppkast og hosting.

Fra klokken 8 om morgenen til kl 5 på ettermiddagen samme dag behandlet han pasienten uten å vite om hun var smittet av Ebola, skriver El Pais. I løpet av denne tiden brukte han en enkel beskyttelsesdrakt men denne drakten var for liten slik at huden var blottet flere plasser. I løpet av den tiden han behandlet pasienten måtte han ta av og på seg denne beskyttelsesdrakten hele 13 ganger og på den måten har han blitt utsatt for smitterisiko. Han fikk ikke vite av ledelsen ved sykehuset at hans pasient muligens var blitt eksponert for Ebola-viruset selv om det var han som hadde ansvaret for pasientens helse denne dagen. Når han leste i avisene at pasienten hans hadde testet positivt for Ebola ba han om å få sykehusets sikreste doble beskyttelsesdrakt for å fortsette behandlingen, men også denne drakten var for liten slik at ermene ikke dekket all hud.

Sykehuset aktiverte Ebola-protokollen med høyeste mulige sikkerhetsrutiner etter at sykepleieren selv fortalte at hun muligens kunne være smittet av Ebola. Legen og sykepleierne var hele tiden svært nøye med sikkerheten rundt pasienten slik at ingen skulle bli smittet av kroppsvæsker. Likevel fikk aldri legen vite direkte av sykehusledelsen at pasienten hadde testet positivt for Ebola, men oppdaget det selv i avisene. Sykepleieren ble fraktet til sykehuset i en vanlig ambulanse uten noe ekstra beskyttelse av ambulansepersonellet. Sju pasienter ble senere fraktet i den samme ambulansen før ambulansen ble desinfisert.

Han ba gjentatte ganger om at pasienten måtte overføres til det større og sikrere sykehuset Hospital Carlos III i Madrid der det er lettere å isolere pasienter, men først etter 16 timer ble pasienten overført dit. Hun ligger nå i respirator etter at tilstanden hennes er forverret. Det var ved dette sykehuset hun tidligere selv var med på å behandlet to prester som var smittet av Ebola og det der hun selv ble smittet av Ebola.

Doktor Juan Manuel Perra ligger nå til observasjon ved sykehuset Hospital Carlos III etter at han selv ba om å få bli innlagt på onsdag kveld.

Sykepleierens mann ligger også inne til observasjon og familiens hund ble i går avlivet av myndighetene av frykt for at hunden kunne være bærer av viruset.