Megafon Instagram

Langhelg i Spania

Høstens store langhelg står nå for døren. På søndag er det den spanske grunnlovsdagen og på tirsdag er det en religiøs helligdag for å feire Jomfru Marias uplettede unnfangelse.

Guardia Civil, trafikkontroll.

Guardia Civil, trafikkontroll.

Det er også en av de virkelig store reisehelgene og det er denne helgen mange spanjoler reises for å besøke slektninger i andre deler av landet. Mange passer også på å ta litt hardt tiltrengt fri før jule- og nyttårshelgene. Hotellbelegget på Kanariøyene er på topp og Tenerife forventer 97% belegg denne helgen.

Stor trafikkhelg betyr at Guardia Civil trapper opp overvåkingen kraftig på landets veier. Trafikkmyndighetene DGT anslår at det vil være 5,7 millioner kjøretøybevegelser over helgen. Derfor vil det bli forsterket overvåking fra kl 15 fredag 4. desember til kl 24 natt til onsdag. De har annonsert at de vil legge særlig vekt på kontroller av rus (alkohol og narkotika) og hastighet.

Día de la Constitución. Foto: er Guiri.

Día de la Constitución. Foto: er Guiri.

Søndag

Día de la Constitución 6. desember – er en offentlig fridag i hele Spania og feires til minne om den nåværende spanske grunnloven, som ble vedtatt i en avstemning den 6. desember 1978. Den nye grunnloven markerer Spanias endelige overgang til demokrati etter Francos død i 1975.

Mandag

I noen deler av Spania og spesielt i Andalusia er mandag kompensasjonsfridag for at helligdagen (i dette tilfellet Día de la Constitución) falt på en søndag og det er da selvfølgelig fridag på mandag. I resten av Spania er det svært vanlig å ta seg fri uansett. Dagen kan med norske øyne anses som en «inneklemt dag». Mye er stengt eller har begrensede åpningstider. Barer, restauranter og hoteller har derimot høysesong.

Jomfru Maria. Foto: Enrique López-Tamayo Biosca

Jomfru Maria. Foto: Enrique López-Tamayo Biosca

Tirsdag

Inmaculada Concepción 8. desember – er også en offentlig fridag i hele Spania og i nesten alle deler av den katolske verden. Den har en lang historie og har blitt feiret siden middelalderen. Denne fridagen ble innført av pave Sixtus IV i 1476.

Det antas at det var denne dagen Jomfru Maria ble unnfanget og var helt fri for synd i hennes mors mage, Sant Anne. Dagen kalles i den nåværende katolske kalenderen for «Jomfru Marias uplettede unnfangelse» og er en forpliktet helligdag for alle katolikker.

Se opp for griser i trafikken

Med den advarselen mener jeg selvfølgelig ikke trafikkpolitiets økte tilstedeværelse, men det faktum at det akkurat nå er parringstid for villsvin. Dette innebærer vanligvis ganske mye viltulykker, spesielt om nettene og i de tidlige morgentimene. Så vær forsiktig. Det er nok av villvin i Spania og et voksent villsvin kan veie opp til 225 kilo og utgjør derfor en betydelig trafikkfare.

villsvin

Facebook Comments