Megafon Instagram

Korrupsjonen i Spania er nå mer utbredt enn noensinne

Korrupsjon Spania

Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

Det finnes ingen eksakte tall på hvordan korrupsjonsproblemene ser ut i Spania, men studier avdekker om lag 800 tilfeller i løpet av de siste 13 årene. Ikke alle av dem ført til tiltale, men ca 2000 arrestasjoner har blitt gjort i forbindelse med anmeldelsene.

Konsekvensene av at korrupsjonsskandalene har kommet frem i media er at spanjolene har mer tillit til politiet enn til domstolene når det gjelder rapportering av mistanke om korrupsjon. Tillieten til politikere og fagforeninger er nesten ikke-eksisterende. Dessuten har mange spanjoler gått fra å tro at korrupsjon er et lokalt problem til å være overbevist om at dette er gjennomgående i nasjonale institusjoner. Den generelle oppfatningen om at Spania har blitt invadert av korrupsjon er på sitt høyeste noensinne.

Studiene viser også at antall saker har økt dramatisk siden 2006. Før det har det vært svært få tilfeller som har blitt rapportert. Andalusia er den provinsen med flest anmeldelser (154), etterfulgt av Valencia (94). Murcia har den største andelen av berørte kommuner (57,8%), delvis fordi det er en provins med et lavere antall rådhus.

De to store politiske partiene ser ut til å være hovedansvarlige: hvorav 44% er de kommunene hvor PP har kontrollen, og 31,2% der den sosialistiske PSOE sitter med makten.

Kilde: El Pais

Facebook Comments