Megafon Instagram

Kongelig advarsel

Spanias kong Felipe VI advarer om at utdanningssystemet i Spania fortsatt har alvorlige mangler

kongeparet spania

I ett av klasserommene
Foto: Casa de S.M. el Rey / Borja Fotógrafos

Kong Felipe VI ledsaget av dronning Letizia innviet på tradisjonelt vis starten på det spanske skoleåret, denne gangen på en bygdeskole i Galicia. Monarken advarte at skolesystemet fortsatt har problemer med høye frafallet, som igjen resulterer i vanskeligheter for ungdom å finne arbeid. Han etterlyste også tiltak for å «snarest øke kvaliteten på utdanningen» og under utdannelsen å fokusere på de temaene som markedet etterspør.

Skolen som kongen besøkte heter Ben-Cho-Shey (pseudonym for journalist og professor Xosé Ramón Fernández-Oxea) i Pereiro de Aguiar og skolen ble valgt av Xunta de Galicia. Presidenten for Xuntaen Alberto Nunez Feijoo og utdanningsministeren José Ignacio Wert deltok også. Fagforeningene for utdanningssektoren ble også invitert, men valgte ikke å delta i protest mot kutt i skolen.

Utdanningsministeren benyttet anledningen til å holde en tale på galisisk med de samme oppfordringene som kongen hadde fremført. Kongen understreket også at skolene utgjør motoren for landet, og at vi trenger en utdanning som gjør at verden ligger åpen for alle spanjoler. Dessuten oppfordret han studentene til å vise solidaritet ved å hjelpe hverandre og ikke utelukke noen.

Kongeparet besøkte tre klasserom med elever i ulike aldre, og de møtte også en gruppe med foreldre og naboer som hadde samlet seg utenfor. På typisk spansk maner ble også en plakett avduket til minne om besøket. Ved avslutningen av besøket var det en veritabel kamp med sanger og slagord mellom tilhengere og motstandere av besøket. Det var blant annet «El Viva España» av Manolo Escobar og litt mer sporty «yo soy español, español, español» og «somos Galegos, Galegos seremos …»

Fagforeningen CIG klaget over at Guardia Civil hadde hindret en gruppe på 30 personer fra å protestere mot besøket, som var kongeparets andre offisielle besøk i Galicia siden de tok over som regenter i Spania.

kongeparet galicia

I Ben-Cho-Shey skolens skolegård.
Foto: Casa de S.M. el Rey / Borja Fotógrafos

Facebook Comments