Megafon Instagram

Kongehuset er ikke så populært i Spania

Kongepalasset i Madrid

Kongepalasset i Madrid

Ifølge en undersøkelse fra april i år, gir spanjolene sitt kongehus bare 3,72 poeng av 10 da de ble spurt om deres tillit til ulike institusjoner og myndigheter i Spania. Det er knapt fire hundredel mer er målingen fra januar 2013, da den spanske monarkiet nådde et historisk lavmål med kun 3,68 poeng.

Undersøkelsen fra den første uken i april 2469 omfatter individer, og viser en svak økning på kongefamiliens popularitet etter ett og et halvt år med «tomgang» mens de venter på kong Juan Carlos forestående hofteoperasjon som har forårsaket noen debatt og diskusjon.

Den kongelige familie har hatt noen tøffe år, på grunn av en del av utenrikspolitikken samt innenlandske politiske arrangementer, blant annet den nylige rettssaken angående mistanke om skatteunndragelse.

Den tiden da kongefamilien ble høyt verdsatt er nå veldig fjernt. I desember 1995 ga spanjolene sine kongelige 7,48 poeng, på god avstand fra andreplassen som var Ombudsmannen (El Defensor del Pueblo) på 5,92 poeng.

I den nye undersøkelsen havnet monarkiet bak Guardia Civil (5.78), politi (5.70) og Military (5,29), de tre institusjonene som klarer godkjent tillitsnivå.

Foran kongefamilien på listen er media (4,51) og ombudsmannen (3,87). Dermed er den spanske kronen på sjetteplass i tillitsrangeringen med sine 3,72 poeng, og i forkant av kirken (3,39), Rettsvesenet (3,31) og i god avstand fra de siste stedene på listen som innehas av regjeringen (2.45) og de politiske partiene med usle 1,8 poeng.

Kongehuset sier selv at populariteten ble bedre 11 mars i år, da kongen var til stede på minnestunden for ofrene for bombene i Madrid i 2004. Popularitet ble styrket ytterligere med kongens besøk til den Persiske Gulf for å få investorer og nye kontrakter til Spania.

I tillegg til de lave tallene for monarkiet nevnes kongefamilien nok en gang blant de tingene som spanjolene bekymrer seg mest over, inkludert vold mot kvinner, narkotika, miljøspørsmål, økonomi og arbeidsledighet.

kongehuset vil nå, for å øke sin popularitet og gjenvinne folks tillit, delta i Spanias nye initiativer for åpenhet og innsyn. En ny lov «la Ley de Transparencia» trådte i kraft den 10 desember 2013, og har som mål å gi publikum et innblikk i etatenes arbeid.

 

Facebook Comments