Megafon Instagram

Kampen om tronen

Den spanske kongen Felipe VI fikk en uventet gave fra en uventet giver da han sist besøkte EUs hovedkvarter i Brussel.

kongen-podemos

Pablo Iglesias overrekker sin gave til kongen

Det var Pablo Iglesias, EU-parlamentariker og leder av det spanske ekstreme venstrepartiet Podemos, som hedret kongen med en boks med de fire første sesongene av fantasy-serien «Game of Thrones» i Blue-ray-format. Foruten Iglesias møtte Felipe også EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og president for det europiske råd Donald Tusk.

«Jeg bryter protokollen for å gi deg en gave som jeg tror du liker,» sa Pablo Iglesias. Hvorpå kongen tok i mot av esken, og forklarte at han «ikke hadde sett serien».

Det er strengt regulert hvilke gaver kongefamilien kan motta, men det ser ut til at denne gaven faller innenfor det tillatte. De kan ikke ta imot gaver som overstiger standarder for normal høflighet, og de må ikke være for dyre. I dette tilfellet er gaven verdsatt til moderate 80 €. De kan ikke ta imot gaver som kan anses som kommersiell reklame.

Alle gaver blir registrert i en logg og prisvurderes av en kommisjon som klassifiserer dem som enten institusjonelle eller private. De som anses å være institusjonelle gis videre til riksantikvarer, mens det private forblir privat. Alle gaver er publiseres på kongefamiliens hjemmeside året etter, med en kort beskrivelse av gaven og personen eller institusjonen som har skjenket den, og gaven sin endelige destinasjon, bruk etc.

hugo-chaves

Hugo Chavez viser frem t-skjorta

Venezuela er ofte i nyhetene
At kongelige og andre statsledere får gaver som noen ganger blir omtalt er ikke helt uvanlig. Venezuelas tidligere og nå avdøde president Hugo Chavez ble under et besøk forært en T-skjorte med daværende spanske kongen Juan Carlos invitasjon til Chavez: «¿Por qué no te callas? «(Hvorfor holder du ikke kjeft). For de som følger nyhetene så er det kanskje ikke helt uventet hvis den nåværende presidenten i Venezuela snart får en tilsvarende oppfordring.