Megafon Instagram

Kampen mot tigermyggen

Palma de Mallorca har erklært krig mot tigermyggen, på grunn av den siste sommerens mange klager på myggplagen.

Tigermygg

Tigermygg, foto: Wikipedia.

Byen har satt av 60.500 euro Til dette formålet. I de kommende ukene skal parkene og byens andre områder sprayes med insektsmiddel. Ifølge lederen for den kommunale helsekomiteen, Pedro Morell, så har antallet infeksjoner forårsaket av myggen økt den siste tiden.

Tigermyggen etterlater spesielt smertefulle stikk som gjør vondt lenge, men de er også dagaktive noe som gjør dem spesielt uberegnelige. I tillegg blir de betraktet som smittebærere for 22 forskjellige virussykdommer, slik som denguefeber, gulfeber og chikungunyafeber. EU har klassifisert tigermygg som en invaderende art som skal bekjempes.

Kjennetegn
Myggen er preget av svart-hvit-stripete bein og en liten svart-hvit kropp. Den varierer i størrelse mellom 2 til 10 millimeter. Den er en dårlig flyger og beveger seg normalt ikke mer enn 180 meter fra sitt klekkingssted. Myggen hviler om natten og morgenen, og er aktiv om dagen, derfor kalles den ofte i tropene for dagmyggen. Den leter etter sine ofre både innendørs og utendørs, men er mest aktiv utendørs. Den stikker både mennesker og dyr (inkludert fugler) noe som gjør den ekstra farlig som smittebærer.

tigermygg bildekk

Gamle bildekk er idelle klekkesteder for Tigermygg. Foto: Wikipedia

Utbredelse i Europa
Tigermygg, Aedes albopictus (Stegomyia albopicta) også kjent som Asiatisk Tigermygg, er opprinnelig fra Sørøst-Asia. Men det er gjennom transport av gods og økt reise spredt over store deler av verden. Den ble først oppdaget i Europa i 1979, i Albania hvor den hadde kommet med varer fra Kina. I 1990 kom den til Italia via en last med brukte bildekk fra Georgia (USA), så spredte den seg over hele Italia. I 1999 etablerte seg i Frankrike, spesielt i den sørlige delen av landet. Deretter spredde den seg til Belgia, Hellas, Sveits, Kroatia, Spania, Nederland, Bosnia-Hercegovina, Malta, og det har også blitt funnet enkelte eksemplarer i Tyskland og England.

Utbredelse i Spania
Den etablerte seg først i Catalonia i 2004, og deretter spredde den seg videre langs Middelhavskysten. For et par år siden dukket den også opp i andre deler av Spania, men den er særlig godt etablert i Mallorca hvor den siden 2012 er å anse som permanent. Forholdene i Mallorca er ideelle for myggen så eksperter tviler på at det er mulig å utrydde den der.

Tigermyggen ble påvist i Torrevieja i 2009 og i en undersøkelse i 2012 ble tigermyggen påvist i 18 av 24 kommuner i Alicante-provinsen.

Hva du kan gjøre med det
For å forhindre mygg får klekkesteder nær folk bør man å fjerne stillestående vannpytter hvor de kan legge eggene sine. Du bør tømme blomsterpotter, bøtter, bokser og lignende gjenstander regelmessig. Brukte dekk har i mange tilfeller vist seg å være ideelle klekkeplasser for mygg og derfor bør du ikke ha slikt liggende utendørs slik at de blir fylt med vann. For vannforekomster som ikke kan tømmes eller beboes av insektspisende fisk, er det fortsatt ingen andre realistiske virkemidler enn insektmidler.

 

Facebook Comments