Megafon Instagram

Jihadister i Spania

En rekke jihadister har blitt arrestert i Spania de siste årene og en stor andel av dem har spansk statsborgerskap.

daesh-1En nylig publisert studie av Real Instituto Elcano for utvikling av jihadistvirksomhet viser en markert økning i antall radikale aktivister med spansk statsborgerskap. Mellom 2013 og november 2015 ble 120 arrestert personer som mistenkes for å delta i islamistiske terroraktiviteter. 45% av de arresterte jihadistene har vist seg å ha spansk statsborgerskap.

Tallene viser at andelen fanger med spansk statsborgerskap i spanske fengsler som har blitt dømt for jihadismterrorisme eller som har dødd i selvmordsangrep er tre ganger høyere nå enn det var i løpet av perioden 1996 – 2013. Når det gjelder andre nasjonaliteter, er de fleste marokkanske statsborgere, dessuten er fire av ti født i regionen i Tanger.

jihad-spaniaBarcelona med omegn står i fokus

De fleste arrestasjonene, 29%, ble gjort i og rundt Barcelona, der de av en enda ikke forstått årsak ser ut til å foretrekker å bo. Men de er ikke født der. 75,8% ble født i Ceuta og Melilla i Nord-Afrika, dette gjelder for alle de som har blitt arrestert siden 2013. I denne sammenheng inntar Barcelona førsteplassen, etterfulgt av Ceuta, Melilla og på fjerde plass ligger Madrid. Når det gjelder å rekruttere og organisere jihad-nettverk så er sosiale medier hovedmotoren.

jihadist-spaniaForskerne har også merket en endring i alderen på jihadistene, nemlig at de har blitt stadig yngre og i løpet av de siste to årene har kvinneandelen økt betydelig. 60,9% av de mistenkte var mellom 15 og 29 år, 15,8% var kvinner og 13,1% var konvertitter til islam. Myten om den ensomme ulven er helt knust, 90,5% av alle de arresterte opererte i samarbeid med andre terrorister.

Ovennevnte er et utdrag av den rapporten som ble presentert på mandag på det tredje forumet for global terrorisme, som arrangeres i Madrid. Foredragsholdere var Fernando Reinares og Carola García-Calvo og rapporten heter «Terroristas, redes y organizaciones: facetas de la actual movilización yihadista en España”.

jihad-spania-arrestasjonMinisteren vil ikke likestille flyktninger med terrorister

Den spanske forsvarsministeren Pedro Morenés talte mandag mot ideen om å begrense tilgangen av flyktninger fra krigssoner fordi det kan følge med jihadister.

«Vi kan ikke sette likhetstegn mellom innvandrere og flyktninger med terrorister. Vi kan ikke stoppe det humanitære arbeidet bare fordi det kan utgjøre en risiko. Det vi trenger å gjøre er å minimere denne risikoen», sa Morenés.

jihad-spania-2Statsråden forklarte også at Spania ikke vil bli med i koalisjonen som bomber Daesh/IS/ISIS. «Ingen i koalisjonen mot ISIS har bedt oss om å gjøre noe mer [enn det vi allerede gjør], som allerede er ganske mye.»

Spania har 300 militære instruktører i Bagdad og Besmayah, hvor de trener irakiske soldater til å bekjempe jihadisme. Morenés bemerket også at Spania støtter Frankrike i Mali, Senegal, Gabon og Den sentralafrikanske republikk i globale sikkerhetsspørsmål.

(Samtlige bilder kommer fra Policía Nacional.)

Daesh – IS – Isis – Isil – omstridt navn

Daesh, IS, eller Isis Isil – hvordan den jihadistiske terrorgruppen skal benevnes diskuteres nå over hele verden. Verdens ledere Barack Obama og François Hollande bruker i dag begrepet Daesh. Daesh er det arabiske varianten av Isis, på arabisk al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham. Det er et navn som terroristene hater. En teori om hvorfor er fordi det arabiske ordet ligner på Daes som betyr «tråkke» eller «knuse», og daw’aish, «trangsynte som påtvinger andre sine meninger», skriver SVT. Terroristgruppen selv har forbudt bruk av Daesh, men det er utbredt i Midtøsten.

Facebook Comments