Megafon Instagram

Islam i Spania

I Spania regner nesten to millioner personer seg som muslimer. Det finnes rundt 1400 bønnesteder i landet, hvorav seks prosent med radikale budskap.

muslim-prayerDet er en religiøs gruppe som har opplevd en enorm vekst de siste årene. Minst 6% av dem anses som radikale. Ifølge demografiske studier utarbeidet av «Unión de Comunidades Islámicas de España (UCIDE)» og «Observatorio Andalusí» var det 1.887.906 muslimer bosatt i Spania i 2015. Det er 29.497 flere enn i 2014, en økning på 1,6%. Bare i løpet av de siste fem årene har andelen muslimer økt med 300.000 personer.

Det økende antallet skyldes ikke bare innvandring, men en stor og økende andel er spansk borgere, enten ved at de har fått statsborgerskap, eller at de har blitt født her. I 2015 øket andelen muslimer med spansk statsborgerskap med 8,4% til 779.080 mennesker.

Spanske muslimer

De fleste kommer fra Marokko, Pakistan, Algerie, Senegal og Nigeria. Deres tilstedeværelse er mest merkbar i Melilla, Murcia, Baskerland, Alicante, Almeria, Cadiz, Cuenca, Granada, Huelva og Palencia. Mer enn halvparten (433.030) av de spanske muslimske borgerne har blitt født i Spania.

Hvis man ser på de områdene med størst prosentandel av muslimsk befolkning så kommer Katalonia på førsteplass med 510.481. Deretter følger Andalucía med 300.460, Madrid med 278.976 og Valencia med 200.572 personer. Rangert etter kommuner så er Barcelona først etterfulgt av Ceuta, Melilla, Madrid, Badalona, Cartagena, El Ejido, Malaga, Murcia, Terrassa, Valencia og Zaragoza.

Moskén i Fuengirola. Foto: Tyk (Wikimedia Commons).

Moskén i Fuengirola. Foto: Tyk (Wikimedia Commons).

Moskeer

Det statlige organet «Observatorio del Pluralismo religioso en España» sier det i juni i fjor, var 1.334 registrerte moskeer i landet, som representerer 21% av det totale antall hellige bygninger i Spania. I tillegg til dette er det en rekke private «gudshus» slik at det totale antallet er anslått til ca 1.400. Av disse regner jihadisteksperter at minst 6% formidler radikale budskap. Dette er en minoritet, men det dreier seg om mer enn 80 sentre i Spania.

Moské och islamsk senter i Madrid. Foto: Luis García (Wikimedia Commons).

Moské og islamsk senter i Madrid. Foto: Luis García (Wikimedia Commons).

Radikale men ikke voldelige

Men radikal betyr ikke nødvendigvis voldelig, forklarer Riay Tatary fra «La Comisión Islámica de España (CIE)», og han mener at 99% av alle muslimer ikke er voldelige. Han forklarer også at det i Koranen finnes et klart forbud mot å drepe mennesker.

Pågrepne jihadister

Ifølge innenriksdepartementet har 617 mennesker blitt arrestert i Spania for jihadisme siden 11M (bombene i Madrid den 11. mars 2004). I fjor ble det rapportert 75 arrestasjoner for jihadisme og så langt i år har 14 stykker blitt arrestert. De fleste av de arresterte er utlendinger og spesielt fra regionene som grenser til enklaven Ceuta.

Et Molenbeek i Spania?

Innenriksminister Jorge Fernández Díaz, har blitt bedt om å forklare om det finnes lignende nabolag i Spania som Molenbeck i Belgia (som har vist seg å være et tilfluktssted for jihadister). Han sa at det er viktig for oss å være aktive og ikke senke guarden og å ikke gi dem noen «gettoer». Regjeringen har aktivert en omfattende plan for å forebygge radikalisering. Men innenriksdepartementet erkjenner at det finnes grupper som er radikaliserte, spesielt i Catalonia.

Les også: Jihadister i Spania

Her pågripes to jihadister av Guardia Civil, Foto: Guardia Civil. Bildene er klikkbare.

Her pågripes to jihadister av Guardia Civil. Foto: Guardia Civil. Bildene er klikkbare.

Kilder: Avisen El Mundo, Innenriksdepartementet og Guardia Civil.

Facebook Comments