Megafon Instagram

Idrettstalent på Costa del Sol

Vi har møtt friidrettsutøver Jonathan Varela Byrkjenes i den koselige patioen på den norsk-danske Restauranten Lucia som ligger midt i Fuengirola sentrum. Jonathan er på Costa del Sol på et toukers treningsopphold.

Jonathan Varela Byrkjenes på treningsopphold i Spania

Det sitter i bena

Navn: Jonathan Varela Byrkjenes
Alder: 23 år
Aktuell: Landslagsutøver i Friidrett
Øvelse: Tresteg
Klubb: Norna Salhus IL
Tidligere prestasjoner: NM 2012, sølv i februar
Personlig rekord: 15,08 rekord
Sponsorer: NCC og Novaform

På bordene rundt oss sitter det nordmenn, svensker og dansker og nyter vårsolen i Spania mens vi snakker med Jonathan. Han driver med tresteg og har flere meritter bak seg, blant annet tok han sølvmedalje i NM i friidrett i februar. På spørsmål om hva hans mål er, kommer svaret kjapt: «Målet er internasjonal deltagelse. Jeg trenger kanskje to år eller mer for å hevde meg på internasjonalt nivå. De neste sjansene er EM 2018 i Berlin eller sommer-OL 2020 i Tokyo.» Hans personlige rekord er på 15,08 meter, mens norgesrekorden for herrer er på 17,27 meter som innehas av Ketil Hanstveit fra samme klubb som Jonathan. Verdensrekorden er på 19,29 meter.

Hvorfor trener du på Costa del sol? «Spania på denne tiden er perfekt for treningsopphold. Det er ikke for varmt, det er kort reisetid og det er enkelt å komme seg hit siden det går direktefly fra Bergen. I tillegg er det billig både å bo og trene her, sammenlignet med andre plasser i Spania.» Under oppholdet skal han trene både på El Lola stadion i Fuengirola, på Hippodromen i Mijas og i Torremolinos. Her jobber han med å forbedre styrke, spenst og hurtighet.

Tresteg er galskap
Hvor lenge har du holdt på med dette? Jeg har drevet med friidrett i 10 år, men har også spilt litt fotball parallelt. Tidligere holdt jeg på med sprint, men tresteg er tøffere enn sprint. Tresteg er egentlig galskap, i motsetning til sprint. Det er mange elementer som man må ta hensyn til for å hoppe langt. Man kommer inn i det første spranget i en fart på 40km i timen, før man hinker videre på ett ben. Det er en utfordring å komme seg gjennom sprangene uten å skade seg.

Når Jonathan ikke trener så jobber han i en sportsbutikk, i tillegg til at han er trener for barn og ungdom i idrettsklubben. Jonathan er den første til å fremme norsk friidrett men mener at det behøves mer fokus på hopp og kast for at disse øvelsene skal bli ivaretatt fremover.

Populære solkysten
Til helgen kommer det flere barn og unge sammen med foreldre og foresatte fra Fana IL til Costa del sol for et toukers treningsopphold. Til sammen er det 50 personer. Også disse vil ha sin base i Fuengirola. Jonathan stortrives med oppholdet på Costa del Sol så langt og anbefaler på det varmeste andre idrettslag solkysten for treningsopphold.

Vi ønsker Jonathan lykke til med treningen og håper å se ham i internasjonale konkurranser i fremtiden.

 

Jonathan på restaurant Lucia i Fuengirola

I Restaurant Lucias vakre patio.

Facebook Comments