Megafon Instagram

Høye temperaturer og kjøretøy

Varmt klima eller hetebølger kan skape problemer for bilførere.  Motorer overopphetes og asfalten blir glatt, men dette kan håndteres

Man looking at a smoking engine in his carDen Kongelige Automobilklubben i Spania (RACE) har hatt en kraftig økning i varmerelaterte hendelser i år. Deres veiassistanse har mellom slutten av juni og begynnelsen av juli håndert 41.086 hendelser, en økning på 49,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Selv om dekk og batterier står for majoriteten, har antallet overopphetede motorer økt enormt. Vanligvis skyldes ulykker manglende vedlikehold og forsømmelse av de tiltak som skal treffes når det blir ekstrem varme. RACE understreker spesielt betydningen av at du sjekker kjølevæsken og oljen før du kjører i varmt vær, og at du stopper så fort som mulig på et trygt sted hvis bilen blir overopphetet.

Hvis bilmotoren overopphetes så er det ofte et tegn på at noe er galt, og at bilen skal undersøkes på et verksted. Men hvis du står der i en trafikkork, og temperaturen blir for høy, er det et par enkle ting du kan gjøre for å prøve å unngå et umiddelbart havari. Delvis å slå av AC, da kompressoren tar mye av kraften i motoren. Samt en del gamle prøvde og velprøvde triks – å sette bilens varmluft på full effekt, å dermed også kjøle kjølevæske gjennom av ventilasjonkanalenlens radiator. Det kan midlertidig bidra til å senke motortemperaturen litt, men hjelper jo ikke på årsaken til feilen. Husk at disse tiltaktene skal bli sett på som rene krisetiltak. Å kjøre rundt på denne måten kan aldri anbefales med unntak av på tur til verkstedet.

For de som bor her i varmen så er det noen klimarelaterte ting du bør vurdere. Bruk alltid kjølevæske. Fyll aldri (unntatt rene i nødstilfeller) rent vann. Vannet her i Spania inneholder både kalk og jern slik at det fort går tett i kjølesystemet hvis du bruker vann fra springen. Monter heller aldri noe som hindrer avkjøling foran radiatoren, f.eks ekstra lys. Sjekk også om kjøleviften faktisk fungerer. Hvis du har batterier som ikke er vedlikeholdsfrie så følg med på elektrolytten, den kan raskt reduseres varmen.

Dekkene kan også være et problem her i Spania; det er viktig å ha riktig lufttrykk. Lavt dekktrykk øker varmespredning unødig, fører til økt dekkslitasje og trekker også mer drivstoff. For høyt lufttrykk gir dekkslitasje og kan i ekstreme tilfeller føre til at dekket eksploderer. Solen og varmen er ikke bra for gummiblandingen i dekkene, slik at de eldes raskere enn det som skjer i et kaldt klima. Dette betyr at de blir harde og har mindre grep på veien. Et gammelt dekk dermed være trafikkfarlig selv om mønsterdybden fortsatt er god.

Til slutt vil jeg nevne asfalten. Den er ikke like følsom for varme her som den er i Norge. Men hvis det blir varmt nok så begynner asfalten å blø og blir glatt. Enda verre er det etter regn – da blir den ofte glattere enn is. Det eneste som hjelper i dette tilfellet er å bremse ned, eller i tilfelle at det første regnet har falt etter sommervarmen – vent 30 minutter med å kjøre bil.

Blödande asfalt blir snorhalt, det är särskilt farligt för tvåhjulingar.

Blødende asfalt blir isglatt og er spesielt farlig for tohjulinger.

Facebook Comments