Megafon Instagram

Hetebølge på vei

En mindre hetebølge er i anmars denne uken over store deler av Spania. Det forventes temperaturer på mer enn 10 grader over normalen for årstiden.

weather-2016-06-08I Madrid forventes det temperaturer på 35 grader, i Sevilla og Cordoba 38-40 grader. Hetebølgen er ventet å starte i dag og holder på torsdag og fredag, med klimaks på torsdag ettermiddag.

Det er fremfor alt de indre delene av som blir landet berørt. Langs kysten, blir det betydelig svalere med temperaturer rundt 30 grader. I det nordlige Spania trekker det inn i en storm med regn og tordenvær så der vil det være mye kaldere. Denne stormfronten vil også bidra til å dempe varmen i den sentrale og sørlige Spania fra midten av neste uke. Kilde: AccuWeather og eltiempo.es

weather-2016-06-09

Hva man bør huske på når det blir stekende hett

Når temperaturen stiger raskt så rekker ikke kroppen å bli vant til det og det er spesielt viktig å være på vakt og være ekstra forsiktig.

Vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre. Barn under fem år og de over 65 er de mest sårbare samt de som er overvektige, syke eller tar medisiner.

Opphold deg så lite som mulig i solen og bruk solkrem. Kle deg i lyse og lette klær som dekker det meste av kroppen – spesielt hodet. Spis lett mat som inneholder mye væske og mineraler, for eksempel frukt og grønnsaker. Drikk rikelig med vann. Vær restriktiv med alkohol og kaffe eller unngå det helt fordi det tørker ut kroppen. Pass spesielt på øynene, da den tørre Saharaluften kan føre til problemer. Vær oppmerksom på urinen dersom den blir mørkere enn vanlig eller dersom du tisser mindre enn normalt – drikk mer vann.

Unngå hardt fysisk arbeid eller krevende sport, spesielt under den varmeste tiden på dagen. Forlat aldri noen, hverken mennesker eller dyr – i en parkert bil.

Heteslag

Symptomer på heteslag er hovedsakelig hodepine og kvalme, men kan også være oppkast, synsforstyrrelser, skjelving, irritabilitet og forvirring. Heteslag kan være dødelig, spesielt for barn og eldre.

Hvis du får heteslag behøver du å få behandling så raskt som mulig. Du må umiddelbart oppsøke et kjølig sted og få hjelp til å kjøle ned kroppen, for eksempel med et vått håndkle. Du må kanskje også søke medisinsk hjelp der du får drypp som inneholder væske og salter.

For heteslag hos kjæledyr les mer her…

Facebook Comments