Megafon Instagram

Helligtrekongersaften i Spania

Helligtrekongersaften og Trettendedag jul er de viktigste helligdagene for mange spanjoler og spesielt for barna, da det er parader og julegaveutdeling.

reyes-magosHelgen handler veldig mye om de tre vise menn, eller de magiske kongene som på spansk heter Los Reyes Magos. Alle spanske barn vet at de heter Melchior, Kaspar og Baltasar og de vet også hvordan de ser ut og at de red på kameler.

Helligtrekongersaften, 5. januar

Dette er ikke en offentlig fridag i Spania, men om kvelden tar feiringen til. Da er det store parader i byene og disse kalles Helligtrekongerskavalkade. De tre vise menn ferdes da gjennom byer og det kastes ut store mengder søtsaker til alle som står langs gatene (og noen ganger også leker). Det er ikke snakk om noen småparader. I en relativt liten by i som Fuengirola, er det i år 25 vogner som kaster ut 20.000 kg søtsaker. Her ankommer kongene i helikopter til Elolastadion kl.16:00 og paraden begynner klokken 17:00.

Cabalgata_de_Reyes_MagosTidene for når paradene begynner varierer men starten er vanligvis mellom kl 16-19 i de fleste byer. Den største er i Madrid og den starter 19:30 og den sendes tillegg alltid direkte på spansk fjernsyn. Det er best å sjekke med turistkontoret i hver by for tider og ruter. Et tips er å ha plastposer til å plukke godteri oppi, mange har også en paraply som de holder opp-ned for å gjøre det lettere å fange godteri.

Etter paraden så feires det og barna forventes å rengjøre skoene sine som de stiller ut på enten trappen eller enda bedre i vinduskarmen. Om natten kommer tre kongene og legger igjen gaver der sko er. Mange barn har allerede skrevet ønskelister til kongene. Akkurat som vi setter ut noen godbiter til nissen setter spanjolene ut brennevin, godteri og andre godsaker til de tre vise menn og deres kameler.

roscon-de-reyes

Roscón de Reyes. Inni denne er det en liten leke, så pass på tennene dine når du tygger.

Helligtrekongersdag 6. januar.

El día de los Reyes Magos som er det spanske navnet er en offentlig fridag i hele den katolske verden, og til og med i de fleste andre kristne land. På morgenen, får endelig barna deres etterlengtede julegaver og dagen er en flott familiedag. Det er en tradisjon at de tre vise menn rir rundt ulike byer i Spania i løpet av dagen og deler ut gaver til barna som ligger på sykehus. En annen tradisjon er bakverket roscón de Reyes. Det er den tradisjonelle frokosten denne dagen (men den spises av og til kvelden før).

En annen ting som skjer denne dagen er trekningen av lotteriet El Niño. Navnet El Niño (barnet) er selvfølgelig rettet mot Jesusbarnet. Du kan si det slik at julen i Spania innledes den 22. desember av verdens største lotteri, El Gordo og deretter avsluttet julen med det mye mindre lotteriet El Niño.

Dagen etter, den 7. januar er julen slutt i Spania. 

Facebook Comments