Megafon Instagram

Gruve gjenåpnes

Gruven i Rio Tinto i Huelva ble stengt for 14 år siden, men nå starter malmbrytingen igjen. Det innebærer jobb for 250 personer og indirekte jobb for tre ganger så mange personer.

rio-tinto-gruve

Gruven i Rio Tinto, foto: Santi Martin.

Selskapet Emed Tartessus, et datterselskap av Emed Mining, leder prosjektet med å gjenåpne Rio Tinto gruve i byen Minas de Rio Tinto (Huelva) i Andalusia. Gruven ble stengt i 2001 og den første sprengningen fant sted 17. april. Den første ladningen var på 6500 kilo eksplosiver som forventes å løslate 28.000 tonn malm.

Dette er den siste fasen av arbeidet med å starte kobberproduksjonen senere i år. Eksisterende anlegg for behandling av kobbermalm har blitt renovert og de skal i første fase behandle fem millioner tonn malm årlig. Første fase av prosjektet innebærer en investering på 212 millioner euro. I den andre fasen vil kapasiteten til malmprosessanlegget økes til mellom 9 og 15 millioner tonn. Gruveområdet omfatter i alt ca 2000 dekar.

Litt historie
Elven Rio Tinto renner i Sierra Morena i Andalusia og flyter i en sørvestlig retning mot Huelva. Gruvedriften har forekommet langs elva siden ca 3000 år før Kristus, og malmen inneholder kobber, sølv og gull, samt en rekke andre mineraler. Gruvene ble forlatt i en periode og ble gjenoppdaget i 1556 og den spanske regjeringen begynte å drive gruvedrift der i 1724. 1873 ble det dannet et multi-nasjonalt (England – Australia) selskap «Rio Tinto Company,» som drev gruvedrift frem til slutten av 1900-tallet, men nå eies gruve av EMED Mining plc.

Som et resultat av gruvevirksomhet, har elven blitt meget sur (pH 2), og den dyprøde fargen skyldes jernpartikler i vannet. Elvevannet er vakkert rødfarget, men er et miljømessig problem, fordi det ikke bare inneholder jern, men også en rekke tungmetaller. Arealet av den gamle gruvebyen er nå et populært turistmål, med mulighet til å sitte på toget på gruvedrift jernbane langs elven.

rio-tinto-elven

Den rødfargede Rio Tinto, foto: Ignacio Benvenuty Cabral, Banco de Imágenes Geológicas.

Som et interessant faktum at det var engelskmennene i gruvebyen som introduserte fotball til Spania. For de som ønsker å vite mer og kanskje gjøre et besøk så dette nettstedet anbefales  «Parque Minero de Riotinto»: http://parquemineroderiotinto.es

rio-tinto-tog

Den gamle jernbanen, foto: Parque Minero de Riotinto.

Facebook Comments