Megafon Instagram

Gran Canaria som flybase for Ebola-transport

FN har bedt det spanske utenriksdepartementet om tillatelse til å benytte seg av Gran Canaria som base for transport til de Ebolarammede landet i Afrika.

Las Palmas flyplass

Las Palmas flyplass, Gando. Foto Wikimedia

FN vil opprette en luftbro for å redde land i Vest-Afrika og de har derfor bedt om å få bruke enten den militære eller sivile delen av Gran Canaria lufthavn Gando (også kalt Las Palmas flyplassen). De ønsker i første omgang å stasjonere ett av sine transportfly for rutinemessig å kunne frakte utstyr og personell til Ebola-rammede land. FN har allerede et fly stasjonert i Dakar (Senegal), men de frykter at det er en risiko for at flyplasser i Afrika kan bli stengt, og da vil det være strategisk verdifullt med en flyplass utenfor det afrikanske kontinentet.

FNs matvareprogram (WFP) har i to år hatt en logistikkbase i havnen på Las Palmas de Gran Canaria. Lokalene til havnen er nå blitt for små, slik at FN har måttet leie mer plass utenfor havnen.

WFP

Foto: Wikimedia

Det er en avtale med spanske myndigheter at det innen ett år bør være mer plass tilgjengelig innenfor havneområdet. Representanten for WFP i Las Palmas Pablo Yuste sier han snakker med den spanske regjeringen «nesten daglig», men han er klar over at det kan ta tid å få svar.

WFP, Verdens matvareprogram, er FNs organ for matvarehjelp og er verdens største humanitære organisasjon, og gir underernærte og sultende mennesker mat og står for logistisk støtte til andre organisasjoner og stater av nødhjelp. 100 prosent av WFPs budsjett er basert på frivillige bidrag.

Den norske ebolasmittede legen som nå ligger til behandling på et sykehus i Norge ble fraktet med et spesialfly som mellomlandet på Gran Canaria under transporten fra Afrika til Norge. Norske myndigheter hadde bedt to andre land om tillatelse til å mellomlande, men begge nektet å ta i mot flyet av frykt for smitte. Under ladningen på Gran Canaria fylte flyet drivstoff uten at noen forlot flyet under mellomlandingen.