Megafon Instagram

Gibraltar tilbake i søkelyset

Gibraltarstredet

Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

En nylig hendelse i Gibraltarstredet viser igjen det spente forholdet mellom Spania og Gibraltar.

Gibraltar er ikke bare en fantastisk klippe ut i havet som siden 1713 har hørt til Storbritannia. Den lille området, strategisk plassert på den sørlige punktet på spissen av den iberiske halvøya har alltid vært en kilde til konflikt mellom Spania og Storbritannia.

Et skip fra det spanske Oceanografiske Instituttet (IOE) begynte på tirsdag sondering i vannet på grensen av en omstridt maritim stripe, når to båter fra Royal Navy og to fra Royal Police forsøkte å tvinge fartøyet ut av sonen. Mannskapet hadde da tilkalt hjelp fra Guardia Civil. Videoopptak viser at Gibraltiske patruljer gjentatte ganger hindrer den spanske kystvakten gjennom farlige manøvrer for å hindre dem fra å komme nær de Spanske miljøvernere. Hendelsen har utløst en liten diplomatisk krise, den britiske regjeringen har kalt tilbake sin ambassadør Federico Trillo.

«Jeg er svært bekymret for raidet den 1. april i britiske farvann,» sier David Lidington, den britiske regjeringens viseminister for europeiske saker, og fortsetter, «Skipets handlinger er ikke bare ulovlig, de hadde også med seg en båt fra Guardia Civil, og deres farlige manøvrer ga en alvorlig årsak til bekymring for sikkerheten i disse farvannene. »

Antonio Muñoz, talsperson for Verdemar Ecologistas en Acción (Miljøvernerne Grønt Hav) har forklart at skipet samler vannprøver tre ganger i året fra de samme punktene. Han fastslår at fartøyet var i god avstand fra den omstridte sonen, godt inne i spanske farvann.

To land, en rekke skip, ulike versjoner av hendelser. Vi har ikke hørt det siste av denne historien, og rettslige etterspill kan forventes. Så gjenstår det å se hvem som trekker det lengste strået denne gangen.