Megafon Instagram

Gibraltar kan bli skotsk

Skottland og Gibraltar er i samtaler om muligheten til å komme opp med en plan for at begge skal kunne fortsette å være i EU etter Storbritanias Brexit.

gibraltar-rockSpania nå slikker seg nå rundt munnen ved tanken, «Det spanske flagget på Gibraltarklippen er nå mye nærmere enn før», sa Spanias fungerende utenriksminister Jose Manuel Garcia-Margallo. Den spanske regjeringen ønsker en felles suverenitet over The Rock som de mener er spansk, noe som beboerne er sterkt imot.

Skottene har en gjennomførbar plan for å forbli i EU: En ny folkeavstemning vil skille Skottland fra sin britiske nabo. Gibraltar er imidlertid for lite til å være et uavhengig land, men de majoriteten ønsker å forbli i EU.

Gibraltar kan selvsagt forbli i EU ved å slutte seg til Spania, men det ønsker de ikke. Ifølge BBC så er det nå forhandlinger om å i stedet bli med i Skottland og dermed forbli i EU. Forhandlingene omfatter også Nord-Irland som også ønsker å forbli i EU.

Det som blir igjen av Storbritannia vil selvfølgelig motsette seg dette, men det er et mulig scenario. David Cameron vil selvsagt se på det som en personlig ydmykelse å bli husket som mannen som mistet Skottland, Nord-Irland og Gibraltar. Resultatet kan bli «Little Britain og Great Scotland» ….

Et tredje alternativ for Gibraltar kan være Hong Kong-modellen, der territoriet ble returnert til Kina etter en 99-år lang «leasingavtale». Det scenariet innebærer at Gibraltar til slutt blir spansk.

skottland-flagg

Skotske flagg over Skottland, Gibraltar og Nord-Irland?

Det finnes et fjerde og mer skremmende / bisarrt scenario – Falklandsøyene. Tidligere har det alltid vært betraktet som utenkelig at Storbritannia og Spania ville gå til krig over Gibraltar og absolutt det er ikke et sannsynlig scenario. Men etter forrige ukes valg så vet noe som helst med sikkerhet.

 

 

Facebook Comments