Megafon Instagram

Gå ikke glipp av mandelblomstringen

Akkurat nå er mandelblomstringen i full gang i mange deler av Spania, en estetisk opplevelse av store proporsjoner for de som har mulighet til å ta en tur ut på landet.

guaro-mandel-2

Blomstrende mandeltre

I Sør-Spania begynner de første mandeltrærne å blomstre i slutten av desember. Hvor lenge de blomstrer avhenger mye av været. På Costa del Sol begynner blomstring allerede nå å avta i lavere og kystnære områder.

Vi dro ut en tur for å ta noen bilder, og måtte ta oss opp litt i fjellet for å få gode bilder. Vi dro til Guaro i Valle del Guadalhorce som er kjent for mandel- og olivenlunder. Byen ligger 354 meter over havet, og høyden er akkurat nå perfekt for å finne blomstrende mandeltrær i disse områdene. Senere på våren, bør du gå høyere opp hvis du ønsker å finne mandelblomster og i april er blomstringen over.

Mandlene er klare til å høste 7-8 måneder etter blomstring og vi har en tradisjon for å plukke en mandel årlig til julegrøten.

guaro-mandel-4

Mandelblomster

For den som vurderer en mandel til julegrøten, kan det være nyttig å vite at det finnes to typer mandler og noen ganger ett og samme tre. Det som allment dyrkes er søtmandler, men det finnes også bitre mandler som brukes i små doser til noen bakverk. Smaksmessig er de helt forskjellige, mens utseendemessig er de helt like.

Bitre mandler er giftige og 8-10 bitre mandler kan være dødelig dose for et barn. Mange mandelbønder poder inn grener av bitre mandler nederst på treet for at ikke geitene skal beite på treet. Mandeltrær har sprø grener og geiter skade derfor trærne, men bitre mandler liker de ikke og da får treet være i fred.

Alle bildene er tatt ved landeveien som går mellom Guaro og Coin (A-7100), bare noen få kilometer utenfor Guaro. Klikk på bildene for å se de i stort format (åpnes i nytt vindu).

guaro-mandel-1

En vakker sti langs blomstrende mandeltrær. Foto Johnny Erixon.

For de som er interessert i skjønnheten som finnes bare et lite stykke fra kysten, finnes det noen flere bilder å se på her.