Megafon Instagram

Flygelederne streiker igjen

De spanske flygeledernes fagforening USCA iverksetter nye streikeaksjoner på lørdag den 26. september og lørdag den 3. oktober.

flygeleder

Flygeleder. Foto: Mark Brouwer (Wikimedia).

De kommer denne gangen til å streike mellom kl 06.00 og 18.00. De tidligere streikene i juni og juli var mye kortere  og varte bare i to til tre timer om morgenen og kvelden. At de ikke streiket i august var fordi de ikke ønsket å forstyrre den travleste turistmåneden, som de sa «for å ikke ødelegge noens ferie.»

De tidligere streikene har ikke forstyrret flygetrafikken betydelig, siden det samtidig har opprettholdt en lovfestet minimumstrafikk som har ført til at 70% av trafikken fløt som normalt. Dette er forbundets begrunnelse for at de nye streiker være mye lenger.

Bakgrunn
Flygeledere har iscenesatt flere protester i løpet av det siste året som følge av at 61 flygeledere ble irettesatt for en kampanje i desember 2010 som førte til at det spanske luftrommet stengte. Daværende statsminister, José Luis Rodríguez Zapatero utlyste da unntakstilstand og kalte inn militæret. Men de 61 flygelederne i Barcelona trosset militærets ordrer og det endte opp med lønnstrekk for de streikende. Marco Antonio Enríquez, flygeleder i Santiago de Compostela etterlot kontrolltårnet helt ubemannet, slik at luftrommet måtte stenges helt, og han fikk sparken for dette.

De tillitsvalgte krever at Enriquez får jobben tilbake, og at de andre får tilbake månedslønn som de mistet da de ble suspendert for en måned. Men de streikende har svært lite sympati fra publikum når deres lønn er fem ganger høyere enn gjennomsnittlig lønn i Spania og deres arbeidsplasser er helt sikre.

Facebook Comments