Megafon Instagram

Flere reiser med hurtigtog enn med fly

Renfe Spania

AVE høyhastighetstog

Spania er det landet i Europa med det mest omfattende høyhastighetsnettverket for tog. I januar i år reiste for første gang flere passasjerer med langdistansetog enn med fly i Spania. Dette forspranget konsoliderte ytterligere i Februar.

I løpet av februar måned økte antallet reisende med tog over lange avstander med 14,3%, som tilsvarer 1.954.000 personer, sammenlignet med februar i fjor.

Flytrafikken har siden september 2011 beveget seg stadig nedover, og sank i løpet av årets første måneder med 4,2%, eller 1.843.350 solgte billetter, og nådde dermed sitt laveste nivå siden 1999.

Forspranget for toget over flytrafikken henger sammen med utvidelsen av AVE (spansk høyhastighetstog), hvor tendensen er overveldende i byene som er forbundet med den nye raske tognettverket.

En av de klare fordelene med å reise med høyhastighetstog er at man slipper all ventetiden ved sikkerhetskontroll og innsjekking som mange føler som bortkastet tid ved flyreiser. En annen sak er at man kommer reiser fra og kommer frem direkte til sentrum av destinasjonen. I tilfellet Malaga-Madrid er det raskere å reise med tog enn med fly hvis du legger til tiden som brukes i sikkerhetskontrollen og deretter den tiden som det tar å reise komme seg til og fra flyplassen.

Flyselskapet Iberia konsernsjef Luis Gallego har foreslått overfor selskapet Renfe muligheten for et samarbeid, hvor passasjerene vil være i stand til å kjøpe billetter til hele turen på en gang. «La oss gjøre høyhastighetstog til en av våre allierte,» sier han.

Renfe har ikke ennå, i hvert fall offisielt, svarte på invitasjonen. Men mandag presenterte de en nyhet til alle konsertgjengere. Rolling Stones kommer nemlig til Madrid den 25. juni, og Renfe setter inn seks ekstra tog for å gjøre det letter for fansen å komme seg hjem etter konserten. De ekstra togene har ingen fast avgangstid fra Madrid, men venter bare til konserten er slutt og har destinasjoner i Barcelona, Valencia, Alicante, Zaragoza, Cordoba, Sevilla og Malaga.

Facebook Comments