Megafon Instagram

Filmby i Alicante under hammeren

Costa Blancas svar på «Hollywood», Ciudad de la Luz, like sør for Alicante er til salgs på auksjon etter å ha vært stengt siden 2012.

Ciudad de la Luz, Kontor

Filmbyens kontorbygning. Foto: Wikipedia.

Filmbyen åpnet i 2005 og frem til den ble stengt i mai 2012 ble det spilt inn 60 filmer der, både spanske og internasjonale produksjoner. Filmbyen fått mange positive vurderinger fra stjerneregissører som Francis Ford Coppola og Ridley Scott.

Årsaken til nedleggelsen var ikke at anlegget gikk dårlig, men nedleggelsen var et krav fra EU. Valencias myndigheter hadde feilaktig subsidiert bygget med 274 millioner Euro og dermed brutt EUs konkurranseregler. Den feilaktige finansieringen ble i 2007 varslet til EU-kommisjonen av Pinewood Studios i London (franchisetaker for James Bond). EU-kommisjonen konkluderte med at den uregelmessige subsidieringen truet hele markedet for filmproduksjon i Europa.

Den 29. januar i år, presenterte EU-kommisjonen betingelsene for salget. Vilkåret som kommisjonen har satt opp er at anlegget skal selges til høystbydende. Avgjørelsen er nå fulgt opp av den regionale regjeringen i Valencia-regionen, de har nylig annonsert filmbyen til salgs, enten som én enhet eller delt inn i seks deler. Filmbyen har filmstudioer på totalt 11.000 kvadratmeter, som er utstyrt med den nyeste teknologien, lager og verksted på over 15.000 kvadratmeter, 16 hektar med uteareal for filmproduksjon. I tillegg er det tre bygninger med omkledningsrom, sminkerom, hårstudio og kontorer og alle støttetjenester til produksjonen.

Ciudad de la Luz, studio

Dette studioet er på 2.300 kvadratmeter.
Foto: Wikipedia.

Men i motsetning til mange andre spanske «grandiose prosjekter», slik som flyplasser uten flyvninger, tog uten passasjerer mm. – så virker det som Ciudad de la Luz har potensiale til å ikke bare overleve, men også kanskje kan ha en veldig lys fremtid.

Filmregissøren Francis Ford Coppola, som blant annet står bak «Gudfaren-trilogien» og «Apocalypse Now», og Fred Fuchs, sjefen for Coppolas «Zoetrope studios», har dannet et konsortium av filmskapere fra USA. De har tenkt å prøve å kjøpe hele prosjektet og bruke det til å produsere et femtitalls filmer og TV-serier per år.

De spanske avisene tror ikke så veldig mye på at det skal lykkes å selge filmbyen av den grunn at anlegget er rett og slett ikke verdt det minstebeløpet som er vedtatt (265 millioner €). Men den internasjonale pressen mener at prisen er innenfor Coppola konsortiums muligheter, og at de vil gi Valenciaregjeringen: «An offer they can’t refuse».