Megafon Instagram

Farlige maneter observert i Sør-Spania

Den svært farlige maneten Portugisisk krigsskip har de siste dagene blitt observert på strender i Málaga, Marbella, Cádiz og Huelva.

Portugisisk Krigsskip. Dette eksemplaret ble observert på en strand i Fuengirola i april 2013. I mars 2018 har det blitt observert flere eksemplarer langs kysten av Andalucía.

Foreningen for bevaring av Alboranhavet, Aula del Mar, understreker på at hvis du kommer over et individ av denne arten, bør du aldri berøre det, uansett om det er dødt eller levende, da forgiftningen fra tentaklene er svært smertefull. Tentaklene kan være aktive opp til flere dager etter at individet er dødt.

De er ikke veldig vanlige i Middelhavet, men på denne tiden av året kan de av og til bli ført med de kalde havstrømmene fra Atlanterhavet.

Denne gangen har de blitt observert på La Malagueta-stranden i Málaga, samt på flere strender i Marbella, i Cádiz og i Huelva.

En strand i Huelva ble avstengt fordi mer enn 200 maneter ble brakt til stranden med tidevannet.

Behandling

  • Skyll hudområdet med sjøvann
  • Fjern trådene (tentaklene) som er festet på huden med hansker, pinsett eller liten pinne (ikke gni eller skrubb).
  • Når det gjelder portugisisk krigsskip skal man ikke bruke eddik for å nøytralisere neslecellene til maneten (slik man anbefaler for kubemaneter). Dette vil bare kunne forverre situasjonen ved at enda flere (nesleceller) avfyres. Bruk heller ikke eddik på vanlige brennmaneter.
  • Senk den brente kroppsdelen i varmt vann (40-45 °C), dersom dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring. Det varme vannet ødelegger manetens giftstoffer om det påføres raskt etter kontakten. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg. Isposer til og fra i ca. 10 minutter for å kjøle ned skadet område har også en smertelindrende effekt om varmtvann ikke er tilgjengelig.
  • Gjenta behandlingen hvis det fremdeles er smerter fra hudområdet.
  • Ring etter lege hvis smertene vedvarer.

Kilde: Wikipedia

Facebook Comments