Megafon Instagram

En Strålende flott 17 mai feiring 2014 i Alfas del Pi

Det så ut til å være et par tusen nordmenn som hadde møtte opp i årets 17 mai tog i Alfas del Pi.  Det hele startet med ”brask og bram” som seg hør og bør med musikk korps foran Hotel Moli,, hvor alle barn, foreldre og norgesvenner hadde møtt opp, toget gikk gjennom Alfas sentrum med avslutningsarrangement foran Casa Cultura.

Alfaz del Pi 17. mai

Det var en glad og feststemt gjeng som hyllet 200 års jubileet for Norges Grunnlov.

Alfaz del Pi 17 mai tale

Leder for 17 mai komiteen Bjørg Svedbergh loset oss gjennom årets 17 mai talere foran kulturhuset.  Først ut var ordfører i Alfas del Pi kommune Vicente Arque som snakket om Norges betydning for Alfas og det gode samarbeidet.

Hilsninger ble gitt av den norske konsul Jan Arild Nilsen og det mest overraskende var kanskje årets festtaler Torgrim Holte som holdt en meget underholdende, interessant og opplysende festtale.

Tale Torgrim Holthe

Den kjente hypnotisøren Torgrim Holte holdt en strålende festtale


Torgrim Holte tok oss med fra den viktige starten på Eidsvoll, Spanias betydning i utformingen av grunnloven fra 1812 og lovens intensjon og historien frem til i dag. Han fremførte den med stor grad av alvor men med et snev av selvironi og humor. En meget godt forberedt og engasjert Holte skapte glede og applaus blant publikum med sin tale.

Et lite utdrag fra Torgrim Holtes omfattende tale:
”Den Spanske grunnlova som vart vedtatt allerede I 1812, fungerte som modell for den Norske grunnloven av 1814, Og vidare Portugal I 1922. Dei 112 mennene på Eidsvoll hadde allereie fått retningslinjene for korleis ei norsk liberalistisk lov burde sjå ut der dei satt med kopien av den spanske loven I hendene I dei 6 vekene dei var samla på Eidsvoll . Dei leverte fra seg til folket det som skulle bli den norske grunnloven , det til DA mest liberale lovsettet I verden. Så oppsummert !!!! VI TOK EN SPANSK EN !”

Alfaz del Pi bunad

Bente Fossum Silsand gjorde et helt spesielt inntrykk der hun stilte i en flott selvdesignet og skreddersydd bunad fra Telemark. – jeg har fått denne sydd for å minnes og hylle min egen oldefar som på 1800 tallet var byfogd i Porsgrunn. Bunaden var pyntet med unike og helt spesielle søljer fra krigens dager, pyntet med kniv og nøkkel. Fossum Silsand har bodd i Spania siden 2003 og trives godt her nede.

albir 17 mai flagg

Liv Marit Vangdal – jeg synes det er veldig hyggelig å feire 17 mai i Alfas. Hun er fastboende med to skolebarn på den norske skole i Albir  – dette er vår andre 17 mai feiring i Alfas og det er utrolig hyggelig å være her å feire. Til sammenligning med feiring hjemme i Norge er det på mange måter mye mer avslappende her i Spania og man blir jo enda mer patriotisk! 

albir folkedans

Arrangementet utenfor Casa Cultura ble avsluttet med folkedans og korsang.


Så var det å samle toget igjen for å spasere ned til den Norske Klubben, hvor Sjømannskirken ventet med gudstjeneste og det var organisert leker, lapskaus, pølsesalg og kaker i regi av Den Norske Klubben.

Sol og blå himmel under hele arrangementet er noe vi ikke alltid opplever i Norge på 17 mai.  I det hele tatt en flott feiring av 200 år for den norske grunnloven her i Alfas. I nært samarbeid med Alfas kommune, den norske klubben og de norske skolene.

alfaz del pi 17-mai tog

Deltagerne i årets 17 mai tog


Det var blant annet Den norske skolen Costa Blanca, Den norske skole i Albir,  Den Norske Klubben, Costa Blanca Barnehage, Costa-trimmen , Reumasol, Betanien, Finca El Romeral og CAN (Bærumshjemmet) i tillegg til hundrevis av foreldre og venner av Norge hadde møtt opp. 

Facebook Comments