Megafon Instagram

En spansk mestermekaniker

Den pensjonerte skipsingeniøren José Manuel Hermo Barreiro, eller Patelo som til daglig kalles, har nok en gang satt verdensrekord.

motor-w32

Patelo W-32 miniatyrmotor

Han har en omfattende bakgrunn i å bygge miniatyrmotorer og til dags dato har han bygget et dusin. Han startet med en V8 og fortsatte med en V12-motor som ble kåret til verdens minste funksjonelle V12-motor. Patelo har siden bygget 10, 16 og 18-sylindrede motorer og nå slår han til med et sant mesterverk av verdens minste W32 motor.

Motoren består av 850 deler som er satt sammen ved hjelp av 632 skruer og det tok 2520 timer (105 dager) å bygge motoren. I tillegg til skruene, har han laget alle delene selv, stempler, kamaksler – alt som hører til en motor. Før han begynte å bygge så lagde han selvsagt ha alle tegningene til motoren. Motorene hans er ikke drevet av bensin eller diesel men av trykkluft. Her er en fantastisk video som viser motoren i gang, med fire mynter balanserende på høykant på toppen av motoren – her man kan snakke om velbalansert motor:

«Patelo» er fra Noia i Galicia, og han feiret sitt 75-års jubileum for noen dager siden og begynte å bygge disse miniatyrmotorene etter at han ble pensjonist. Han begynte å jobbe som mekaniker allerede som 16-åring, og da han var 18 år gammel bygde han sin første «motor». Det var en dampmaskin han bygde for å lære opp skolebarn i landsbyen, men da hadde han litt dårlig tid – den eksploderte og han var blind i tre timer etter eksplosjonen.

I en alder av 23 bygde han en båtmotor for å hjelpe sin fetter, som var fattig og hadde ikke råd til å kjøpe en motor, og denne motoren gikk i 22 år. I en alder av 27 bygde han sin neste båtmotor, og den var i drift i over 10 år. Siden da har han jobbet profesjonelt med skipsutstyr i sin jobb som maskininspektør i Las Palmas.

Når det var tid for å pensjonere seg, fant han en gammel rusten dreiebenk som han pusset opp og så begynte han å bygge miniatyrmotorer. I begynnelsen jobbet han ca 10 timer i døgnet med sine motorer, men han har nå dratt ned tempoet til fire til fem timer per dag.

motor-rekord

José Manuel Hermo Barreiro aka Patelo med sine motorer.

«Patelo» har fortsatt en drøm, som er å designe og bygge motorrommet til et stort skip, med fire maskiner. Men beregningene som trengs før det man i det hele tatt begynner å bygge motorene ville ta rundt seks år, så han innser at han ikke ville ha tid til å få den klar – derfor får det forbli en drøm.