Megafon Instagram

Ekteskapsalderen i Spania heves

Minstealder for ekteskap i Spania heves den 23 juli 2015, fra dagens 14 år til 16 år. Også minstealder for sex heves.

ringerUnder dagens regelverk, kan en dommer etter bedømmelse fra sak til sak tillate ekteskap ned til 14 år. Den muligheten forsvinner fra 23 juli. Samtidig endres loven for når det er lov med samleie. Minstealderen heves der fra 13 år til 16 år. Straffen for brudd på seksuell lavalder gir opptil seks års fengsel som avhengig av saken kan heves til 12 år. Det er ett unntak, det er hvis gjerningsmannen også er mindreårig, så regnes det ikke som en kriminell handling.

Carlos Martinez-Almeida, president for «Plataforma de Organizaciones de Infancia» forteller nyhetsbyrået Europa Press at: «Dette utvider beskyttelse av barn i Spania, hindrer misbruk av mindreårige voksne, letter kampen mot pedofili og tvangsekteskap. Videre er den nye loven mer samstemt med Barnevernkonvensjonen».

Det er fremfor alt Sigøynere som har hatt en tradisjon for barneekteskap, men også de ønsker den nye loven velkommen. Sara Giménez, direktør for organisasjonen for like rettigheter for Sigøynere sier at «det er en aldersgrense for oss på linje med andre europeiske land».

Nå er det ikke så mange under 16 som har giftet seg i de siste årene. I 1979 var det 2.837 par som giftet seg før fylte 16 år. Men i løpet av de siste 14 årene har det bare vært totalt 365 stk par.

wedding-ceremony

Foto: Hotel Tamisa Golf.