Megafon Instagram

Dyrenes rettigheter i Spania

Støtten til dyrerettighetspartiet Pacma øker i Spania. På lørdag den 10. september ble det arrangert en massiv demonstrasjon i Madrid mot tyrefekting og okseløp.

Madrid lørdag den 10/9-2016

Madrid lørdag den 10/9-2016

Tusenvis av demonstranter fylte gatene i Madrid med slagord som «Tortur er ikke kultur» og «avskaff tyrefektingen». Kampen mot tyrefekting har en lang historie i Spania, men det er først de siste årene at den har fått større oppslutning.

Flere kommuner har innført forbud og flere regioner diskuterer nå et forbud, inkludert Balearene. I Catalonia og Kanariøyene er det allerede forbudt. Demonstrasjonen på lørdag den 10. september har blitt en årlig markering av dyrerettighetspartiet «Partido Animalista Contra el Maltrato Animal (Pacma)«. Demonstrantene feiret også en fersk seier vunnet mot den såkalte «Toro de la Vega«, et kontroversiell okseløp som har blitt holdt i århundrer i skogene utenfor Tordesillas. Der de gjennom offentlig press og en fiendtlig utenlandsk presse lyktes med å få den regionale regjeringen i Castilla og Leon til å forby arrangementet.

Nå jobber ikke bare partiet bare mot tyrefekting, men mot all mishandling av dyr, kjæledyr og husdyr, sirkusdyr mm. Pariets neste hovedmål er å er å forby «Becerradas» (uformell tyrefekting med kalver), å få slutt på «Toros de fuego» (der de setter brennende ting i tyrens horn) og «Toros ensogados» (kveling av oksen med en løkke rundt halsen).

pacma-madrid-demonstrasjon-2

I 2008 stilte partiet for første gang i almenne valg. I sin valgkampanje brukte de en video med virkelig ekle scener, en gris med avrevet hals og okser der blodet veltet frem. Deres grunnleggende budskap var da «nei til dyreplageri» et slagord som de fortsatt bruker helt uendret.

«Dette er hva statsvitere kaller en ensaksparti», forklarer Mariam Martínez-Bascuñán, lærer ved Universidad Autónoma de Madrid, og legger til at slike partier vender seg til en minoritet som allerede er «frelst» innen emnet. Martínez-Bascuñán fra Pacma sier at «ved å politisere emnet, har vi også klart å tiltrekke oss flere velgere,» vi er nå det største partiet i Spania uten representasjon i Parlamentet.

Det siste valget den 26. juni bekreftet partiets økende støtte. Til tross for en fire prosents nedgang i valgdeltakelsen fikk partiet 60.000 flere velgere enn den 20. desember 2015. Mer spesifikt, fikk de totalt 286,702 stemmer (1,19%). Det er en kraftig økning i forhold til 2008-valget da de kun fikk 44,795 stemmer (0,17%).

Silvia Barquero Nogales

Silvia Barquero Nogales

Spanias valgsystem som av mange anses som urettferdig holder tilbake partier som Pacma. Det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) fikk 285.000 stemmer og med disse fikk de inn 5 representanter i parlamentet. Men de fikk sine stemmer i én region, mens Pacma som fikk sine stemmer spredt over hele landet, ble stående uten representasjon i det spanske parlamentet.

Dyrerettighetspartier har lyktes bedre i flere andre europeiske land. I Portugal har de en representant i parlamentet, mens i Tyskland har de klart å sende en representant til Europaparlamentet. I Nederland har de to plasser i Kongressen, to i Senatet og en i Europaparlamentet , i tillegg har de plasser i ca 50 lokale og regionale styrer.

«Vi ligger 20 år bak våre naboland, men vi har gjort store fremskritt. Før så på folk oss mest som noen raringer, med det gjør de ikke lenger» sier Pacmas President Silvia Barquero Nogales. Dette tilskrives holdningskampanjer som har blitt gjennomført de siste årene.

Den siste undersøkelsen om ‘»holdningene hos europeere om dyrevelferd» som Eurobarometer har gjennomført viser at 94% av spanjolene anser det som «svært viktig» eller «viktig» å sikre velferden til dyr i landbruket. I tillegg vil 71% ha mer informasjon om emnet. I 2006 var tallene 71% og 61%, og rapporten viser også at 86% av spanjolene vil ha større beskyttelse for selskapsdyr.

Pacma har blitt så viktig på den politiske scenen at misnøyepartiet Podemos kontaktet dem tidligere i år for å prøve å få dem inn i sin venstreallianse. Pacma nektet fordi Podemos ikke har tatt klar avstand fra tyrefekting. «Vi vet at vi er et verktøy som skaper press og vi er glade for å ha denne rollen, slik at andre partier vil inkludere dyrs rettigheter i sine agendaer,» avslutter Barquero.

Mer informasjon: Pacma (på spansk).

Relaterte artikler

Kilder: El Pais og Pacma

Facebook Comments