Megafon Instagram

Dette er den spanske flyplasstreiken

Oppdatert: Fremgang i forhandlingsmøtet fredag den 15. september. Ingen streik i september. Mulighet for en snarlig løsning.

Venter du på at tilbudet av toffentlig transport til Alicante flyplass skal bli bedre? Da venter du sannsynligvis forgjeves.

Flyplassen i Alicante

Oppdatert 17. september: Etter det positive møtet med ministeren for infrastruktur på fredag den 15. september er fagforeningene positive til at de snart kan være ferdige med forhandlingene. Fagforeningene valgt å avlyse streikedagene som var planlagt for september. Forhandlingende vil  fortsette utover september med neste møte den 19. september. Siden loven krever 10 dagers varsel før en streik, så vil streiken tidligst kunne starte i oktober. Den eneste muligheten for streik er dersom forhandlingene bryter sammen.

Aena og fagforeningene CCOO, UGT og USE forsøker fortsatt å komme til enighet for å unngå streiken. Sist mandag var det et møte mellom partene med et positivt utfall. Aena innrømmet at lønnsnivået og antall ansatte må økes og ser på hvordan dette kan gjøres i praksis.

Fagforeningene har imidlertid gjort det klart at streiken ikke er blitt avlyst og at den vil gjennomføres hvis forhandlingene ikke går mot en løsning.

Etter streiken på El Prat flyplassen i Barcelona tidligere i sommer, er streiken i ferd med å spre seg til alle flyplasser som drives av Aena i Spania. Fagforeningene har annonsert 25 dagers streik som er spredt utover de kommende månedene, inkludert juleferien. Hver streik varer i 24 timer.

Streiken vil påvirke et bredt spekter av ansatte, slik som sikkerhetspersonell, parkeringspersonell, drivstoffmannskap, bagasjehåndtering, detaljhandel, catering, vedlikehold av kontrolltårn etc.

Streikene er planlagt for følgende datoer

September: 15, 17, 22, 24, 29
Oktober: 1, 6, 11, 15, 27, 30, 31
November: 3, 5
Desember: 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29, 30.
Streikene for september er avlyst. Sannsynligvis heller ingen streik i begynnelsen av oktober.

Flyplasspersonell har mistet opptil 8% av sin kjøpekraft de siste årene på grunn av inflasjon og høyere skatter. Personalet har bedt om en lønnsvekst på 7% og krever også at flere ansatte skal ansettes med en fast kontrakt. Den økte flytrafikken i Spania er hovedgrunnen til at det er behov for mer medarbeidere.

I tilfelle streik

Tidligere i sommer endte reisende på Barcelonas flyplass med å vente i fire timer for å komme gjennom sikkerhetskontrollen under en streik. Siden det er så mange forskjellige tjenester som vil bli påvirket av den annonserte streiken, ikke bare sikkerhetspersonell, er det flere scenarier som kan oppstå. Passasjerene kan ende opp med å vente ved gaten for å komme ombord på flyet, eller etter at du har kommet ombord, kan flyet ende opp med å bli stående før takoff mens mans venter på drivstoff eller andre kritiske tjenester.

Vil flyet mitt bli kansellert?

Selv om streiken egentlig kun skal føre til forsinkelser og lange køer, kan noen avganger bli kansellert. Dette har skjedd tidligere under lignende streikeaksjoner.

Det gjenstår fortsatt å se om det faktisk kommer til å bli streik, men hvis du reiser på en av disse datoene, er det noen ting du kan gjøre:

  • Reis med kun håndbagasje
  • Vær på flyplassen mye tidligere enn vanlig og forbered deg på lange køer
  • Ta med noe å spise og drikke
  • Ta med noe som du kan fordrive tiden med mens du venter

Hvilke flyplasser vil bli påvirket

Fagforeningene planlegger streik på alle de 48 flyplassene som drives av AENA. Disse er:
A Coruña (LCG)
Albacete (ABC)
Algeciras (AEI)
Alicante-Elche (ALC)
Almería (LEI)
Asturias (OVD)
Badajoz (BJZ)
Barcelona-El Prat (BCN)
Bilbao (BIO)
Burgos (RGS)
Ceuta (JCU)
Córdoba (ODB)
El Hierro (VDE)
Fuerteventura (FUE)
Girona-Costa Brava (GRO)
Gran Canaria (LPA)
Granada-Jaén F.G.L. (GRX)
Huesca-Pirineos (HSK)
Ibiza (IBZ)
Jerez (XRY)
La Gomera (GMZ)
La Palma (SPC)
Lanzarote (ACE)
León (LEN)
Logroño-Agoncillo (RJL)
Madrid-Barajas Adolfo Suárez (MAD)
Madrid-Cuatro Vientos (LECU)
Málaga-Costa del Sol (AGP)
Melilla (MLN)
Menorca (MAH)
Murcia-San Javier (MJV)
Palma de Mallorca (PMI)
Pamplona (PNA)
Reus (REU)
Sabadell (QSA)
Salamanca (SLM)
San Sebastián (EAS)
Santander-Seve Ballesteros (SDR)
Santiago (SCQ)
Sevilla (SVQ)
Son Bonet (LESB)
Tenerife Norte (TFN)
Tenerife Sur (TFS)
Valencia (VLC)
Valladolid (VLL)
Vigo (VGO)
Vitoria (VIT)
Zaragoza (ZAZ)

Facebook Comments