Megafon Instagram

Det spanske valgresultatet

Søndagens valg resulterte i en seier for det konservative partiet Partido Popular, men seieren var ikke tilstrekkelig til å bryte den uklare politiske situasjonen.

Valgresultatet. Ingen parti fikk et absolutt flertall, for det kreves det 176 seter.

Valgresultatet. Ingen parti fikk et absolutt flertall, for det kreves det 176 seter.

Partido Popular gjorde store fremskritt og fikk 14 flere seter enn ved forrige valg. PP var faktisk det eneste partiet som økte sitt mandat. De tok hovedsaklig stemmer fra Ciudadanos som ble redusert med 8 seter. Men også sosialistpartiet PSOE gikk tilbake med 5 seter.

Prognosene tilsa at Unidos Podemos som danner en koalisjon mellom det venstrepopulistiske Podemos og det gamle kommunistpartiet Isquierda Unida ville gå forbi PSOE. Men det gjorde de ikke. De fikk til sammen like mange mandater som de hadde hver for seg ved forrige valg.

Valgresultatet, hvorfor?

Hvorfor resultatet ble det slik som det ble, kan ha mange årsaker. Det ene er at mange velgere åpenbart stemmer på det trygge i stedet for det som er usikkert, spesielt nå når det er usikkerhet i form av Brexit og situasjonen i Catalonia. En annen årsak kan være partilederdebatten før valget, mer om det nedenfor.

Partido Popular (PP)

I partilederdebatten gjorde den fungerende regjeringssjefen Mariano Rajoy ingen feil og han gjorde det mye bedre enn det som var forventet. PP har også tatt Spania igjennom en økonomisk krise med bedre resultater enn mange andre land har lyktes med og arbeidsledigheten er synkende.

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

Partileder Pedro Sánchez hadde en gyllen mulighet i debatten mellom partilederne til å samle venstresiden og ta kommandoen. Han mislyktes totalt. De fleste ledende politiske analytikere (selv i hans eget parti) så ham som debattens klare taper. Han har også blitt kritisert for å kategorisk å motsette seg et samarbeide med alle utenom Ciudadanos.

Unidos Podemos

Når det gjelder partilederdebatten, så gjorde partileder Pablo Iglesias det verken bra eller dårlig. Han gjorde det helt ok, men uten å skille seg spesielt ut. Derimot forventet partiet seg en kraftig framgang når de inneldet et samarbeide med Isquierda Unida. Resultatet ble det motsatte – fremgangen stoppet opp og mange stilte seg tilsynelatende tvilsomme til tilknytningen med det tidligere kommunistpartiet. Partilederen kritiseres for ikke å ha prøvd å få til en venstrekoalisjon under den siste mandatperioden og at de dermed har sluppet høyresiden frem. Dessuten har partiet vist seg å ha «skjeletter i skapet» ved tilknytning og økonomisk støtte fra Venezuela.

Ciudadanos

Albert Rivera gjorde en veldig god jobb under partilederdebatten så det dårlige valgresultatet skyldes ikke denne. Derimot gjorde han sannsynligvis en alvorlig feilvurdering da han begynte å samarbeide med PSOE i løpet av mandatperioden. Dette førte til at han under denne valgkampen mistet sin høyreving som massivt gikk tilbake til PP. Som et liberalt sentrum-høyre parti var han forventet heller å alliere seg med PP enn PSOE noe som vises i valgresultatet.

Valgdeltakelsen var 69,84%, noe som er et par prosent lavere enn ved forrige valg.

Valgets vinnar, Mariano Rajoy (PP)

Valgets vinner, Mariano Rajoy (PP)

Konklusjon

PP vant valget, men ingen parti fikk absolutt flertall da det trengs 176 seter. Derfor er situasjonen på mange måter den samme som før valget. Hva som gjenstår å se er om noen av partiene er i stand til å overvinne sine motforestillinger mot hverandre og skape en levedyktig koalisjonsregjering. Ellers kan vi trolig se frem til et tredje valg om drøyt seks måneder.

Facebook Comments