Megafon Instagram

Derfor reiser vi til Spania

Det er mange grunner til at Spania er nordmenns og mange andre nasjonaliteters favorittreisemål. Her er 12 av grunnene.

spansk-solSpania har opplevd en stor økning i antall besøkende i år, med en tolv prosent økning i ankomster til landets flyplasser mellom januar og juni og nå er en meget god sommersesong i full gang. Framveksten innen turismen skyldes delvis usikkerhet på andre turistmål med terrorangrepene i andre europeiske land og i Afrika. Turistboomen har skjøvet arbeidsledigheten i Spania ned til det laveste nivået på syv år. Men det er mange flere grunner til det enn det faktum at Spania er et trygt reisemål.

1 – Solen

”The rain in Spain falls mainly on the plain”  Regnet i Spania faller hovedsakelig på slettene, hvis det regner i det hele tatt. Spania er statistisk Europas mest solrike land. Langs middelhavskysten er det vanligvis mer enn 300 soldager i året, på Costa del Sol og Costa Blanca er gjennomsnittet på 320 soldager .

larios-malaga

Calle Larios, Malaga. Foto: Erixon Consulting

2 – De fantastiske byene

Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Cordoba, Granada og Málaga. Mange av verdens byer «som du besøke» finnes i Spania. Fra den kulturelle og majestetiske hovedstaden Madrid til den trendy katalanske byen Barcelona. Fra de smale smugene i Granadas sigøynerkvartal til solen på Muelle Uno i Costa del Sols hovedstad Málaga. Det finnes garantert en en by for enhver smak.

Alhambra, Granada. Foto: Pixabay

Alhambra, Granada. Foto: Pixabay

3 – Den Mauriske arven

Ikke glem Granada, der Alhambra ligger. Skjønnheten i det mauriske palasset og dets hager, som ligger på en høyde med utsikt over Granada. Det er en UNESCO World Heritage Site og et av landets mest populære turistattraksjoner. Man kan se tydelige spor etter maurerne i store deler av Andalusia, både når det gjelder arkitektur, bynavn, musikk og gastronomi.

4 – De store kulturpersonlighetene

Spania er en viktig kultureksportør. Vi kan nevne surrealisten Salvador Dali (Teatro Museo Dali i hjembyen Figueres er et must). Arkitekten Antoni Gaudi, som tegnet det uferdige Sagrada Familia i Barcelona og en rekke andre prosjekter. Kunstneren Pablo Picasso ble født i Málaga og der ligger det et museum med rundt 300 av hans verker. – For å nevne noen.

playa-sardinero-santander

Playa EL Sardinero, Santander. Foto: Pedro Lopez.

5 – Europas og verdens beste strender

Med mer enn 7.900 km kystlinje, hvorav 4.900 på den iberiske halvøya, har Spania den lengste totale kystlinjen av alle de europeiske landene. 586 av Spanias strender har fått kvalitetsmerket «blått flagg«. Det er overlegent flest i hele verden. For å motta prisen må man oppfylle krav til vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon. Hvis kravene ikke oppfylles under en stikkontroll, så mister man flagget. Utmerkelsen må fornyes hvert år.

6 – De skjulte perlene

En av disse er La Coruña i det nordvestlige hjørnet av Spania. Denne Galiciske havnebyen med sin salte sjel har to flotte bystrender – Playa del Orzan og Playa de Riazor – Byens trange middelaldersmug er smekkfulle av tapasbarer. Museo de Belas Artes er en undervurdert perle med skisser av den spanske romantikeren Goya.

Det finnes en artikkelserie her på megafon som passer under denne overskriften: Spanske Hemmeligheter.

Segovia, akvedukt. Foto: Pixabay.

Segovia, akvedukt. Foto: Pixabay.

7 – Verdens største fortidsminner

Ifølge historikeren Mary Beard. «Reis til Segovia for en fabelaktig Romersk utsikt og et fantastisk stykke Romersk Ingeniørkunst», sier hun. Den enorme akvedukten ble bygget på slutten av det første århundret, på en serie med dobbel-dekk buer som er nesten tretti meter høye. Den kommer rett inn i sentrum av den moderne byen og dominerer det sentrale torget.

Segovia er et verdensarvsted, ikke bare på grunn av akvedukten, men også på grunn av middelalderarkitekturen, slottet, katedralen, klosteret og barene.

Sa Calobra, Mallorca foto: Wikimedia

Sa Calobra, Mallorca. Foto: Wikimedia

8 – Sykling i verdensklasse

The Telegraphs John MacLeary regner Mallorca som det beste stedet i verden for syklister, med et terreng som passer til alle stiler og evner. Han er ikke alene – øya fungerer regelmessig som treningsområde for verdenseliten i sykling. Ikke gå glipp av den spektakulære stigningen Sa Calobra, et mirakel innen veibygging som går Trollstigen en høy gang. Den er 9.4 km lang med en gjennomsnittlig stigning på 7% og 668 meter i høydeklatring. Den raskeste tiden er 24:54 (Sebastian Henao Gomez). Men det finnes flere stigninger som sykkeleliten kjenner godt til: Coll de Femenia, Puig Major, Coll de sa Batalla og Coll de Soller.

picos-de-europa

Picos de Europa, et maleri av Carlos de Haes (Prado, Madrid).

9 – De vakre fjellene

Fred Mawer skriver: «Provinsene Asturias og Cantabria tilbyr en sjelden kombinasjon av spektakulære fjell og fine strender. Fra de nordlige dalene i Picos de Europa, en fantastisk rekke vakre små høy kalksteinstopper og frodige beitemarker høyt over havet, er det så lite som 30 minutters kjøring ned til fantastiske sandstrender.» Husk også Sierra Nevada i sør; et av de få stedene i verden hvor du kan gå på ski om morgenen og bade i sjøen på ettermiddagen.

10 – Maten

«Mange av oss putter nå med største selvfølgelighet både Chorizopølser, Ibericoskinke, Manchego-ost og spansk vin i sine handlekurver», skriver Annie Bennett. Du kan tilbringe en veldig glad ferie og virkelig utforske regionene hvor dine favorittretter og viner produseres. Den beste skinken, for eksempel, lages i den vestlige delen av landet, i Salamanca, Extremadura og Sierra de Aracena i nordlige Andalusia. Hver region har sine spesialiteter. Omtrent 40 håndverksmessige oster produseres nå i Asturias, mens du kan tilbringe to uker i Galicia og spise forskjellige typer sjømat hver dag.

Å delta i lokale feiringer er alltid hyggelig, i dette tilfellet ferian i Malaga. Foto: Erixon Consulting

Feria i Malaga. Foto: Erixon Consulting

11 – Feiringer og festivaler i alle varianter

Hver by og hver landsby har minst én «feria» hvert år. Noen varer en uke, mens andre bare varer i noen få dager. Så er det noen festivaler som skiller seg ut som La Tomatina, der man kriger med tomater eller El Colacho der voksne menn utkledd som djevelen hopper over barn på madrasser. For ikke å glemme alle musikkfestivalene som finnes over hele landet i løpet av sommeren.

12 – Mye for pengene og nært

Spania er fortsatt en av de mest prisgunstige destinasjonene i Europa for en sommerferie, med Costa del Sol, Costa Blanca og Costa Brava som de rimeligste alternativene. For vintermånedene er Kanariøyene et velkjent alternativ for de solhungrige. Reisetiden er behagelig kort. Fra Oslo kommer du til hele det spanske fastlandet og Balearene på mellom 3 til 4,5 timer avhengig av destinasjon.

arrival

Dette var bare et utvalg av hva Spania har å tilby, det er mye mer – for alle.

 

Facebook Comments