Megafon Instagram

Catalonias ulovlige valg

Gårsdagens ulovlig valg i Catalonia splitter befokningen og regnes av noen som en suksess og av andre som en farse.

artur-mas

Artur Mas. Foto: Wikimedia

Catalonias regionale president Artur Mas betegner resultatet som en total suksess fordi han ser valgresultatet som et mandat for at katalanerne ønsker å styre seg selv. Justisministeren i Madrid-regjeringens Rafael Catala betegner valget som meningsløst og ubrukelig. Den spanske regjeringen betrakter valget som «politisk propaganda» uten demokratisk gyldighet.

De som deltok på valget måtte svare på et spørsmål som bestod av to deler:
1: Vil du at Catalonia skal bli en stat?
2: Hvis ja: Vil du at denne staten skal være uavhengig.

Ifølge de siste opptellingene, når 96,8% av stemmene er talt så har 80,76% svart ja på de to spørsmålene, og 10,9% har stemt ja på at Catalonia skal være en stat, men nei til uavhengighet fra Spania. 4,54% stemte nei på begge spørsmålene. Men siden nei-siden har offisielt gått ut med oppfordring om total boikott av stemmene, så bør tallene sees i forhold til den lave valgdeltakelsen – bare ca 33% av befolkningen deltok i avstemningen.

Den katalanske regionpresidenten Artur Mas forventes å ta kontakt med Spanias statsminister Mariano Rajoy i løpet av dagen for å prøve og gå videre med en skikkelig katalansk folkeavstemning. Grunnloven forbyr en slik folkeavstemning i dag. I følge gjeldende lovgivning, må en slik folkeavstemning omfatte hele Spania, noe Artur Mas godt vet ville gange noen form for separatisme.

Fortsettelsen vil trolig følge i en ikke altfor fjern fremtid.

Facebook Comments