Megafon Instagram

Blodmåne og Supermåne

Natt mellom søndag og mandag, kan man oppleve to enestående himmelfenomen i Spania, blodmåne og supermåne på en og samme kveld.

lunar-eclipse

Måneformørkelse. Foto: Wikimedia Commons.

På natten den 28 september vil månen være spesielt nær jorden og dessuten ligge lavt over horisonten. Fenomenet er kjent som supermåne og oppstår bare når det er fullmåne. Det er når det er supermåne at månen blir opplevd som om den er ekstra stor. Månen vil bli oppfattet som større, men det er en illusjon. Egentlig er månen bare åtte prosent nærmere Jorden enn den gjennomsnittlige avstanden.

Det som gjør det hele enda mer spektakulært denne gangen er at det samtidig blir total måneformørkelse. Dette betyr ikke at månen blir usynlig. Vi vil fortsatt være i stand til å se den, men vi vil oppfatte månen som glødende rød. Det er lyset fra solen som filtreres gjennom jordens atmosfære og lager den rustrøde fargen.

Sist gang det var supermåne og blodmåne på samme kveld var i 1982, og neste gang vil ikke være før i 2033. Fenomenet kan ses i store deler av verden, blant annet Norge og i Spania. Spania ligger litt bedre til for å fullt ut kunne nyte fenomenet, da man kan se alle følgende fasene av måneformørkelsen (se kart nedenfor).

Timeplanen for måneformørkelsen 28 september 2015:

  1. Klokken 02:12 – Penumbral måneformørkelse starter
  2. Klokken 03:07 – Den delvise måneformørkelsen begynner
  3. Klokken 04:11 – Den totale måneformørkelsen begynner
  4. Klokken 04:47 – Maksimal total måneformørkelse
  5. Klokken 05:23 – Total måneformørkelse slutter
  6. Klokken 06:27 – Den delvise måneformørkelse slutter
  7. Tid 7.22 – Penumbral måneformørkelse slutter.
lunar-eclipse-2015-map

Kart som viser hvor måneformørkelsen er synlig. Foto: Wikimedia Commons.

Forklaringer på begrepene ovenfor

Penumbral måneformørkelse
I en penumbral måneformørkelse, er månen bare i penumbra, hvor bare er delvis skygge. I denne typen formørkelse ser månen mørkere ut enn normalt. Fordi veien inn til umbra alltid går gjennom penumbra betyr det at en total måneformørkelse alltid også innebærer en delvis måneformørkelse. Penumbra er derfor i dette tilfelle delvis skygge (penumbra) ved formørkelse (ordet har andre betydninger).

Delvis måneformørkelse
En delvis måneformørkelse inntreffer når bare en del av månen treffer umbra. Her ser det ut som om den delen som er i umbra er borte. Som om noen har tatt en bit av månen. Umbra er i dette tilfelle hele kjernens skygge (også dette ordet har flere betydninger).

Total måneformørkelse
Under en total måneformørkelse befinner månen seg i jordas totale kjegleformede skygge, kalt umbra. Her er det ingen direkte sollys som lyser opp månen. Det ved denne type måneformørkelse at fenomenet «blodmåne» oppstår. Månen sender ikke ut noe lys i seg selv – akkurat som jorda ikke gjør. Og det kan virke merkelig at det er nettopp i umbra der det ikke er sollys at månen blir rød. Men det er fordi jordas atmosfære bøyer av lyset og at det bare er rødt og oransje lys som har en lang bølgelengde som kan passere gjennom atmosfæren og trenge inn i umbraskyggen. Blåaktig lys har en kort bølgelengde spres av luftmolekyler og partikler i luften, og når derfor ikke frem til månen. Når det røde lyset treffer månen reflekteres det og gir månen den røde gløden.

 

Facebook Comments