Megafon Instagram

9 tonn bananer dumpes

På Kanariøyene har foreningen for bananprodusenter beordret at 9 tonn bananer skal dumpes for å holde bananprisene oppe og fordi fruktmarkedene er overfylte. Dette har naturligvis skapt sterke reaksjoner.

platanos-spaniaFra før av har 2,4 tonn bananer blitt levert til matbankene som fordeler mat til trengende personer men på grunn av sesongvariasjoner er det nå et stort overskudd av bananer i det spanske markedet om sommeren når vannmeloner og spanske meloner også fyller butikkene.

Produsentene hevder at de ikke har noe annet valg når andre sommerfrukter kommer ut i butikkene og at etterspørselen rett og slett ikke er stor nok. Kritikerne på sin side hevder at mer burde vært gjort for å unngå denne sløsingen med ressurser og understreker at produksjonen av bananer krever store mengder verdifullt vann.

Fakta: Bananer fra Kanariøyene kalles også for Plátano og er søtere enn vanlige «banana» og de er også en del kortere. Mens bananer som importeres fra søramerika plukkes før de er modne, så er leveringstiden fra plukking til utsalgssted maks 7 dager for plátanos og dermed kan man la de modne mye lengre før man plukker de. Det faktum at det er sol 350 dager i året på kanariøyene gjør også sitt til at de kanariske bananene er mye søtere.