Megafon Instagram

10 situasjoner der du har krav på erstatning fra flyselskapene

Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

Illustrasjonsfoto: istockphoto.com

EU-loven gir rom for erstatning på opp til 1300€ for flypassasjerer som rammes av overbooking, tapt bagasje, innstilte fly og fly som er minst tre timer forsinket. Selv om forbrukerne har loven på sin side når de krever erstatning, møtes de ofte av en ugjennomtrengelig vegg av unnskyldninger og mange gir opp uten å ha mottatt en krone i kompensasjon.

Reclamador.es er et selskap bestående av jurister som jobber med håndtering av klager fra passasjerer og lever etter begrepet «no cure, no fee», dvs. at du ikke mottar erstatning, så vil de heller ikke ta betalt fra deg.

De har satt sammen følgende liste over de 10 mest vanlige unnskyldninger du får fra flyselskapene og hvordan du kan håndtere dem.

1.Feil på flyet
«Flyselskapene er pålagt å holde sine fly i perfekt stand. I tilfelle av uløste tekniske problemer, plikter flyselskapet å kompensere sine passasjerer. »

2. Ugunstige værforhold
«Været, så vel som mange andre faktorer, kan i de fleste tilfeller forutsies. Derfor kan ikke forsinkelse på grunn av regn og snø frita flyselskapene om deres forpliktelser til å erstatte, unntatt i ekstreme tilfeller der flyplassen er helt stengt »

3. Streik
«Streik er ingen grunn til ikke å tilby erstatning til passasjerene. For eksempel, under den siste Iberia-streiken som forårsaket hundrevis av kanselleringer og berørte mellomlandinger og overnatting på hotellet, burde selskapet ha kompensert sine passasjerer mellom € 250 og € 600, avhengig av distanse.

Det samme gjelder for «tredjepartstreik», som omfatter selskaper som bistår i lufta og på bakken. Den reisende kjøper en tjeneste og flyselskapet er ansvarlig for å holde denne avtalen. »

4. Manglende fly
«Ofte selskaper hevder at passasjerene må «vente» på fly kommer fra en annen destinasjon og passasjerene har derfor ingen fly om å gå om bord i. Igjen, er det noe som flyselskapet må ha forutsett, og de er derfor erstatningspliktige.»

5. Venter på reisende fra andre fly
«I dette tilfellet er flyselskapets plikt å sikre at flyet når sin endelige destinasjon i tide og derfor kan dette aldri være en unnskyldning.»

6. Kø for både take-off og landing.
«Forsinkelser ved trafikkork er en del av den daglige rutinen og kan derfor ikke betraktes som noe ekstraordinært og må oppfylle reisevilkårene.»

7. Fylling av drivstoff på fly
«Å fylle bensin på flyet er også en del av normal drift, og kan derfor aldri være en unnskyldning.»

8. Hviletidsbestemmelser
«Bedriftene hevder ofte at deres ansatte må hvile for neste tur til å jobbe sikkert. I dette tilfellet er det  flyselskapenes plikt å se til at de har nok ansatte til å dekke opp for slike tilfeller. »

9. Sykdom eller andre personlige grunner
«Det er en sak som ovenfor. Flyselskapet må ha ressurser til å dekke opp i denne type hendelser.

10. Lynnedslag under flyvning
«Flyene er utstyrt med systemer som skal sikre at flyet kan utføre normale aktiviteter, og lyn blir derfor ikke regnes som noe eksepsjonelt.»

Facebook Comments